Blog mojTransporter.com

Puno korisnih informacija, novi trendovi i ideje, sve na jednom mestu...

Posetite i mojTransporter.com

Pišite nam: office@mojtransporter.com

Sve o tahografu. Kako se koristi tahograf, kada i zašto?

Dragi prijatelji,

tahograf je za neke enigma, za neke vrlo korisna naprava pa i spas a trećima opet muka. Neke kolege su ovladale tajnama ovog uređaja pa čak uspevaju i da ih baždare. Sve u svemu, uređaj prema kome niko u ovom poslu nije ravnodušan. 

Tahograf je uređaj koji ima više funkcija od kojih su najvažnije:

- zapis brzine kretanja vozila,
- zapis pređenog puta vozila,
- vreme provedeno u profesionalnom upravljanju vozilom - vreme vožnje ali i drugih aktivnosti poput čekanja i odmora,
- vreme stajanja vozila (indirektno).


Postoje dve vrste tahografa:

1. Analogni


2. Digitalni
Sličnosti su:

- iste osnovne funkcije

Različitosti:

- digitalni ima daleko više opcija izveštavanja, analogni je lakši za kontrolu. Za digitalni su neophodne elektronske kartice vozača dok se kod analognih ime vozača ručno upisuje na listić. Generalno, digitalni tahografi su noviji i savremeniji, kod nas još uvek nedovoljno zakonski definisani dok je za inostranstvo - međunarodni transport neophodno imati digitalni tahograf na novijim vozilima.  

Napomena*   
Prema Evropskom sporazumu o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodne drumske prevoze (AETR), čiji potpisnik je i Republika Srbija, od 16. juna 2010. godine sva vozila koja se prvi put puštaju u saobraćaj (novoproizvedena vozila koja se prvi put registruju) moraju biti opremljena digitalnim tahografom.


Koja je glavna svrha tahografa? - zašto uopšte postoje

1. Bezbednost u saobraćaju:


Umor vozača koji nastaje usled dugih vožnji je u direktnoj vezi sa brojem izazvanih saobraćajnih nesreća.


2. Pravilna eksploatacija vozila:

Od velikog značaja za upotrebni vek vozila i operativne troškove transporta je i stil vožnje i brzina kretanja. Tahograf očitava brzinu kretanja vozila i tako ne samo što omogućava efikasnu kontrolu stila vožnje već i podiže svest vozača o važnosti pravilne vožnje pa samim tim preventivno deluje - Poka Yoke


Kada je potrebno imati tahograf u vozilu?

Lokalni propisi su usklađeni sa propisima EU u najvažnijim odrednicama ali ipak postoji još dosta prostora za unapređenje i regulative i primene, kako kod nas tako i u ostalim državama.
 
Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije propisuje Pravilnikom o načinu korišćenja tahografa koja vozila i pod kojim uslovima su u obavezi da koriste tahograf uređaj. Objasnićemo glavne odrednice a kompletan dokument možete pročitati ovde -  Pravilnik za upotrebu tahografa.pdf

Ono što su glavne odrednice:

- Svako vozilo koje se koristi u komercijalne svrhe (prevoz robe ili putnika) ukupne mase preko 3.5t je u obavezi da ima ugrađen tahograf,

- Svaki skup vozila koji se koristi u komercijalne svrhe a ukupna masa skupa vozila prelazi 3.5t je u obavezi da ima tahograf (na primer, kombi vozilo ukupne mase sa teretom 2.7t koje ima ugrađenu kuku i vuče prikolicu mase 1t je u obavezi da ima ugrađen tahograf)

- Svako vozilo ili skup vozila koje ima ugrađen tahograf  mora voditi urednu evidenciju tahograf listića (analogni) ili memorijskih kartica (digitalni) za svakog vozača,

- Svaki vozač mora imati dokaze o vožnji i pauzama za prethodnih 28 dana (trake, potvrde o pauzama)

Takođe, vremena rada i odmora vozača kao i obaveze prevoznika i svih učesnika u procesu su date posebnom Uredbom. Ceo dokument možete pročitati ovde - 

Ukratko (važi samo za upravljanje vozilima koja imaju tahograf):

- Vozač može upravljati vozilom maksimalno 9h u toku jednog radnog dana

- Vozač mora praviti obaveznu pauzu najkasnije nakon 4,5h vožnje, pauza mora trajati najmanje 45min,

- Vozač pauze moze koristiti u više manjih intervala (minimalno 15min) ali vreme upravljanja vozilom bez prekida ne sme biti duže od 4,5h

- Tokom svaka 24h vozač mora imati neprekidan odmor od 11h,

- Tokom nedelje vozač mora imati jedan neprekidan odmor od 45h

Za period mirovanja (vikend) postoje posebne potvrde koje firma koja angažuje vožača mora da popuni i overi i da vozaču kao dokaz pravljenja pauze. Za EU je potrebno imati ove potvrde i na Engleskom i Francuskom (moguće na još nekom jeziku u zavisnosti od relacije).Kako i koliko se sve ova regulativa zaista primenjuje?

Sada nakon prikaza funkcija, svrhe i regulative koja prati tahografe postaje jasnije na koji način oni doprinose bezbednosti u saobraćaju i pravilnoj eksploataciji vozila. Saobraćajna policija prilikom kontrole vozila gotovo uvek proverava urednost tahografa i evidencije rada i odmora vozača kako kod nas tako i u inostranstvu. 

Vodite računa, gotovo uvek će vam tražiti trake i potvrde o mirovanju od prethodnih dana (najčešće traže od prethodnih nedelju dana)!!! 

Ipak, postoje mnogi objektivni razlozi zašto je nekad nemoguće ispoštovati vremena odmora vozača i sa te strane tahografi zaista zadaju mnogo glavobolje vozačima širom Evrope.
 
Siguran sam da će kolege podeliti u komentarima veliki broj primera gde je fizički neizvodljivo ispoštovati vreme pauza ali isto tako ih pozivam da podele i njihova iskustva i prakse, tj. šta rade u tim slučajevima.

Usled ovakve nesavršene regulative i saobraćajna policija izlazi u susret vozačima u nekim slučajevima, ali nekada su vozači zaista nepravedno kažnjeni i to je veliki problem trenutnog načina rada (ne samo kod nas) koji, čini se, niko ne rešava. 

Pozvao bih kolege da u komentarima daju svoja mišljenja i predloge kako i gde da se utiče da se regulativa prilagodi realnom stanju na terenu. 

Komentari (68) -

 • Rade

  Rade

  3/17/2014 9:05:27 AM | Odgovori

  Evo i mene, zanimljiva tema ali, ali, ali i još po hiljadu puta. Veoma široka tema o kojoj se može pričati danima i da se ne ispriča.
  Zakon - bezbednost u saobraćaju : pa i u Americi voze kamione i prelaze hiljade milja mesečno pa ipak uopšte nemaju tahografe već "control book" znači vozač crta liniju u sveščici vožnja - pauza - čekanje. Jel možda u Americi bezbednost u saobraćaju nije bitna stvar ? a znamo da su im propisi o sigurnosti vozila i kamiona znatno stroži nego kod nas ?
  Nastaviće se

 • Regazzoni

  Regazzoni

  3/17/2014 11:37:59 PM | Odgovori

  Da i ja koju prozborim pošto sam ovde našao odgovor na moje pitanje. Znači, ukoliko na kombi do 3,5t ugradim kuku moram ugraditi i tahograf, što opet podrazumeva njegovo korišćenje i kada se prikolica ne kači. Kako posla ima sve manje, teško da je to (bar za mene) isplativa investicija.
  Sledeće, povremeno za jednu građevinsku firmu vozim kamion koji je u povremenoj upotrebi tj. prođe i po desetak dana da se ne koristi. Nisam do sada imao "sreću" da mi policija kontroliše rad sedam dana u nazad i živo me zanima kako bih dokazao da vozilo nije voženo obzirom da se radi o analognom tahografu. Da li bi uvažili prethodni listić ispisan recimo deset dana ranije i na kome se završna kilometraža podudara sa početnom na dan kontrole? Pomenuta firma takođe ima starog TAM-ića koji prelazi 3,5t i nema ugrađen tahograf. Kakva je tu procedura? Ako neko zna neka mi odgovori.
  Rade, što se USA tiče, veruj mi da bi njihovi vozači bili srećniji sa tahografom nego sa crtanjem po log book-u. Kakva je procedura možeš pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=dVOcx1ioOUU    (Canada i USA skoro identično), a kazne za nesavesno vođenje su drakonske.
  Toliko od mene. Ako neko ima odgovore na moja gore postavljena pitanja, bio bih zahvalan  zahvalan da ih napiše.
  Pozdrav.

  • Dragan

   Dragan

   3/18/2014 2:35:18 PM | Odgovori

   Policija trazi overenu potvrdu o mirovanju koju izdaje firma u čijem je vlasništvu vozilo, dokument je priložen u tekstu. E sad, u praksi se dešava da progledaju kroz prste (ili u nekim regijama ni ne traže) ali legitimno mogu da pišu kaznu ukoliko nemate potvrdu. Da li ćete se upustiti u rizik ili odvojiti vreme da popunite potvrdu to je na vama. Što se tiče vozila koja nemaju uređaj takođe podležu zakonskim merama. Naravno, zakon je jedno a koliko se gde primenjuje zavisi od lokalne policijske stanice. Oko same ugradnje tehografa možete kontaktirati Auto moto savez Srbije (amss) za sve detalje.

   Pozdrav

  • Branislav

   Branislav

   3/24/2014 10:18:43 PM | Odgovori

   Znaci ovako za svaki 24 sata na listic od analogni tahograf se iscrtavaju posebne linije tako da listic moze da ostane u tahograf najvise 7 dana kako ne bi se preklopile pauze I policija ne moze da te kazni jer to je ispravni potez.

 • nesa

  nesa

  3/18/2014 4:02:18 PM | Odgovori

  .....potvrda  je obavezni prateci dokument svakog' vozaca koji odredjeno vreme nije upravljao vozilom sa ugradjenim tahografom i sve policijske kontrole  domace i strane, obavezno istu traze na uvid.Ko postuje clan 7 i clan 9 pomenute Uredbe nece imati problem prilikom bilo koje saobracajne kontrole .

 • Rade

  Rade

  3/18/2014 9:52:54 PM | Odgovori

  Kao što sam rekao na početku, to je ogromno široka tema koja je "pokušana" da se reši al je jako nedorečena pa u toj nedorečenosti policija na putu inspektori u unutarnjim kontrolama, sudije na sudu tumače na svoj način. Pomenuću par stavki koje se kod nas recimo i ne pominju u zakonu a na zapadu se tim stvarima skreće pažnja, recimo put od   kuće do vozila ide u radno vreme vozača.
  Početak radnog vremena vozača kada počinje ? Jedni ga tretiraju kod analognih tahografa stavljanjem uloška ili listića ili nosača podataka (zovite ga kako hoćete) a drugi to tretiraju prvim pokretanjem vozila i početkom vožnje a to može biti razlika recimo i po nekoliko sati i onda je vozač na gubitku dragocenog vremena.
  Zamena tahografskog uloška potencijalni problem. Znamo da je uložak namenjen za korišćenje 24h e sad vozač je krenuo na put recimo ujutru u 4h, važnost listića je do narednih 03:59h Da li to znači da vozač mora biti "rob" uredjaja zvanog tahograf pa recimo da mora da prekida svoj odmor navijanjem sata da ustane naredno jutro da zameni famozni listić. Verovatno će neko reći "ručni unos podataka" da može i to ali da li će svi prihvatiti listić na kojem je rukom nacrtana pauza od recimo 9h itd itd
  Šta kad sam u koloni od 54km kao pre mesec dana kada sam granicu prelazio punih 58 sati. Jel to znači da moram u koloni da pomeram vozilo 9h pa potom da stanem 9h ili 11h pa da nastavim ponovo kretanje. A kada će onda stranka da dobije robu koju čeka i koju sam preuzeo na prevoz.
  I još ko zna koliko primera zbog kojih se dogodi da realno ne može da se ispoštuje propis a onda je to drakonski kažnjivo.
  O namernim zloupotrebama nebi komentarisao jel me i ne zanimaju ali u mnogo slučajeva radi se i o ne poznavanju propisa o vremenu upravljanja, nadoknadi sati pauze, ukupnom nedeljnom i 15-to dnevnom vremenu upravljanja vozilom itd itd.
  Sprema se novi propis od 2015 da vidimo šta će on reći a već se daleko odmaklo u pripremi druge generacije digitalnih tahografa koji će početi da se primenjuju od 2016 kako je najavljeno.

 • Dragan

  Dragan

  3/19/2014 4:48:03 PM | Odgovori

  Nešo, slažem se sa Vama. Zakonski je jasno precizirano da se mora imati potvrda i uvek je bolje odvojiti par minuta nedeljno da se ona popuni nego da se dodje u nezgodnu situaciju.

  Rade, ako imate neke detalje o tim novim propisima, tj. neki okvir šta bi trebalo da donesu bilo bi dobro da podelite s nama. U svakom slučaju vrlo zanimljiv komentar.

 • Rade

  Rade

  3/19/2014 5:05:50 PM | Odgovori

  Nemam nikakav podatak o tome, pošteno nisam se ni upustao u tu materiju jel mi je i ovih nebuloza preko glave, ali u svako slučaju ću to postaviti čim dodjem do podatakai ovde i na forumu. Najgore od svega je što zakon i propis kreiraju "stručnjaci" koji sede u kancelarijama i kabinetima od od 9-13h kamione su vidjali na slikama  i ponajviše se bave statitikom a zaboravljaju da se statističar utopio u vodi prosečne dubine 40cm.

 • Rade

  Rade

  3/19/2014 5:06:58 PM | Odgovori

  Opet mi promakoše greške u pisanju, izvinjavam se.

 • Rade

  Rade

  3/23/2014 8:11:52 PM | Odgovori

  Nešta tema nije propraćena ili nema ko to da čita ili šta je u pitanju ?

 • Dragan

  Dragan

  3/23/2014 8:35:46 PM | Odgovori

  Čitaju ljudi ali slabo komentarišu. To je normalno kod bloga, samo 2 do 5% čitalaca komentariše po nekim statistikama. Bilo bi lepo da se više ljudi uključi u komentare svakako, da se razmene iskustva i znanja.

 • Rade

  Rade

  3/23/2014 9:18:13 PM | Odgovori

  Tema tj zakon sa mnogo "začkoljica" koji većina tumači kako kome odgovara i gde se najviše problema pojavljuje.  

 • regazzoni

  regazzoni

  3/24/2014 1:07:12 AM | Odgovori

  Još jedno pitanje, ukoliko je teretno vozilo registrovano na fizičko lice (što je moj slučaj sa gorepomenutom firmom, vozilo je na vlasnika) i ne koristi se svakodnevno, da li je i onda potrebna potvrda i ko je ispisuje ?

 • bane

  bane

  3/24/2014 9:19:27 PM | Odgovori

  Rade,

  Pročitao sam jedno tvoje pitanje u vezi zamene taho listića u toku intervala od 24h...
  Ako stavis listić u 02h ne moras da čekaš 24 sata kako bi ga zamenio, bez ikakvih problema mozes da zamenis kad tebi odgovara, bitno je da imas pokriveno vreme od 24 sata sa listićima. Da li će to biti 24 zamenjene trake  na svakih sat vremena ili dve na 12 sati nije bitno. Ako ne stavljas traku vreme ce se pokriti potvrdom koju izdaje poslodavac.... Sto se tiče pomeranja u koloni tu nastaje problem i svaki policajac, sudija to drugačije tumači....Kao što reče moj kolega sa fakulteta možemo da obučimo 2000 inspektora li ne mozemo da obučimo 20000 policajaca....

 • AS

  AS

  3/24/2014 9:24:46 PM | Odgovori

  Zanimljiva tema. Da se prikljucim kao jedan od pripadnika "druge"strane. Radim kao saobracajni policajac i skoro svaki dan vidjam koliko su nasi ljudi neupuceni i nezainteresovani sto se tice koriscenja tahografa. Vecina vozaca koliko toliko postuje i pokusava da se drzi zakona ali naravno ima onih koji nisu zainteresovani.
  Prvo da odgovorim na poslednje pitanje. Sto se tice zakona, za fizicka lica potvrda nije validna jer je sam sebi pise. Cesto su te potvrde napisane rukom sto takodje nije po zakonu i kao takva se ne priznaje. Tahografski ulozak moze se koristiti i duze od 24 casa ako je vozilo bilo u stanju mirovanja tako da na listicu nema kretanja. Prema tome, kada dodjete na parking mesto i zavrsite aktivnost, zakljucite prethodni listic, u novi upusite kilometrazu i licne podatke i stavite ga u uredjaj. Posle X dana, ponovo zakljucite listic, stavite novi i mozete da krenete.

  • Rade

   Rade

   3/31/2014 9:57:35 PM | Odgovori

   Za to vreme bi bilo uputno imati potvrdu o aktivnostima vozača, ili ručno uneti podaci na poledjini listića. I tu je zakon dvosmislen kako čujem od kolega koji voze EU kažu da tako mogu pravdati pauzu od 45h ali šta ako je to više 3, 5 dana što se u praksi dogadja veoma često.

  • Podbagdalac

   Podbagdalac

   6/25/2014 11:42:03 AM | Odgovori

   Zamolio bih Vas da napisete u kom clanu zakona ste Vi to procitali da se tahografski ''ulozak'' moze koristiti duze od 24h?!

  • PEĐA

   PEĐA

   7/20/2014 6:34:11 PM | Odgovori

   Poštovani, netačno je da se taho listić sme koristiti duže od 24h. Nakon vožnje isti se obavezno zaključi, a pre nove piše se potvrda i nije na odmet imati i ručno popunjene listiće (na poleđini) za dane dok je vozač bio slobodan.

 • jole

  jole

  3/25/2014 11:08:35 AM | Odgovori

  013 09:38
  ,imam jedan problem u vezi tahografskog listića,interesujeme dali po nasem zakonu kada se na primer vratim u firmu u petaki parkiram kamion izvadim listić i zaključim putni nalog,zatim stavim novi listić dali moram preko vikenda da menjam listić ili mogu da ga izvadim u ponedeljak,stavim novi i započnem voznju.u zemljama EU to nisam morao da radim,jedino je bilo važno da se pauza ne poklopi sa vožnjom.Nas saobracajni milicioner mi je pisao kaznu zato sto nisam menjao traku pre isteka 24 časa,i ako je vozilo bilo na pauzi.pozdrav i hvala

  • PEĐA

   PEĐA

   7/20/2014 6:35:53 PM | Odgovori

   Svaka aktivnost na poslu pa i zamena listića se smatra prekidom vikend ili velike pauze, tako da je to automatski prekršaj.

  • nesa

   nesa

   9/10/2014 6:55:40 PM | Odgovori

   Ako sam ja kao vozac kamiona u kabini istog  negde u nekoj drugoj drzavi i to za vreme vikend pauze, mogu da zamenim listic bez problema pre isteka 24 sata jer je jedna od vaznijih stavki da se kako se to kaze, linije na istom listicu ne preklapaju.Naravno da nema precizne odredbe kada je moguce izvaditi listic pre isteka vremena od 24 sata u situacijama kada je vozac na putu van sedista poslodavca, ali zasigurno na istom vozilu to ne mozete ciniti na svakih sat vremena vec samo nakon zavrsetka zakonski predvidjenog radnog vremena voznje, pauza i dbevnog odmora vozaca.To je jasna zakonska odredba osim kada je tahograf u kavru i ovde pre svega mislim na vozila sa analognim tahografima tj,.listicima ili diskovima ( ljenatama sto bi rekle nase komsije).
   Da ne pisem posebno u vezi vikend pauza u inostranstvu kada vozac ili posada nije u vozilu , te je tu postupak sledeci: izvadi se poslednji taho listic pre napustanja vozila a za svo vreme provedeno van vozila, ispisuju  se i unose rucno svi podaci   i vremena na poledjini taho listica.To je jedini ispravan postupak obzirom da  svi evropski zakonodavci ne smatraju vikend pauzom dolazak do vozila zbog zamene tahografskog listica.Isto vazi i za digitalni tahograf samo sto se pre otpocinjanja nove voznje, na poledjini ispisa iz digitalnog tahografa, rucno unesu svi  podaci koji se nalaze u kolonama na poledjini istog.Ispisivanje neke potvrde u Nemackoj , Francuskoj ili bilo gde na zapadu je ne samo smesno nego i opasno delo falsifikata zbog cega ev.kontrolni organi mogu da naplate astronomske kazne, narocito  imajuci u vidu da je sediste poslodavca u nekoj trecoj drzavi par hiljada km.daleko od vozila.
   Kod svih nas je uvek prisutan  veliki strah od kazni koje nisu tako male, pa zato onda ljudi pitaju a nesto manji broj i cita propise,.Problem je sto svako  nesto cuo ili nacuo dobro ili lose u vezi primene propisa, pa jos ako od toga  nesto i pogresno razume ili protumaci, onda zlo i naopako.Zato smo tu da pomognemo jedni drugima a nadam se da sam makar malo pomogao.

 • Dragan

  Dragan

  3/26/2014 3:49:33 PM | Odgovori

  Jole,

  potrebno ja da vam firma izda potvrdu o mirovanju, obrazac se nalazi u tekstu, može se i modifikovati malo ali mora da se zadrži suština. U potvrdu se upiše od kada do kada vozač nije upravljao teretnim vozilom - nakon toga ubacujete novu traku i ne mogu da vam pišu kaznu u tom slučaju.  Dan i vreme kada počinje i završava se mirovanje na potvrdi se moraju poklapati sa tahograf trakama, o ovome vodite računa isto.

  Regazzoni,

  u Uredbi o vremenu odmora vozača kao zvaničnom dokumentu po kojem se treba voditi piše da prevoznik (firma koja izdaje putni nalog, bio to preduzetnik ili d.o.o.) overava potvrde o mirovanju vozila, bilo da se vozilo koristi u svrhe uslužnog prevoza ili prevoza sa sopstvene potrebe firme.

  • jole

   jole

   3/27/2014 9:54:47 AM | Odgovori

   niste me razumeli,vikend pauza me je uhvatila u Francuskoj,subota i nedelja,vikendom se u EU ne vozi,parkirao sam vozilo u subotu veče i dosao u pon.ujutru. E sada dali sam morao da dodjem u nedelju da zamenim traku ,naravno da ne,jel tako radim dugo i nemac mi je jednom prilikom objasnio da nemora svaki dan ako vozilo miruje da se menja traka,nego pre nego sto nastavim sa voznjom,medjutim kod nasih nesmes da se pomeras od vozila tri dana da bi na pauzi kada vozilo miruje menjao trake,,,,.

 • Dragan

  Dragan

  3/27/2014 11:29:14 AM | Odgovori

  Jole,

  razumem vaš problem. Moj prethodni odgovor se odnosio više na tumačenje propisa. E sad na terenu se stvari odvijaju uvek malo drugačije. Neke kolege ponesu na put potpisane i overene potvrde o mirovanju iz firme, samo unesu vreme i datume pauza naknadno. Opet to je samo jedan način, svrha ovog posta je da  što je manje moguće vozači (i firme) dolaze u situacije da plaćaju kazne zato je i svako iskustvo i mišljenje u komentarima vredno i poželjno. Po meni uvek je bolje odvojiti par minuta za pravilno popunjavnje dokumentacije nego da se dobijaju kazne, ili kao što vi kažete da se tri dana obigrava oko kamiona kad zameniti traku a vozilo miruje sve vreme. Sa druge strane, činjenica je da je saobraćajna kultura drugačija ovde i na nekim drugim područjima, po meni je sasvim normalno da ako ste bili u EU da niste vozili vikendom ali nekada naša saobraćajna policija jednostavno ne želi da tako razmišlja. Ima i dosta pozitivnih primera, da ne grešim dušu. Nadam se da Vam je moj odgovor pomogao.

 • Rade

  Rade

  3/31/2014 9:54:01 PM | Odgovori

  Nisam se svraćao par dana na ovu stranicu kad vidim priča krenula baš lepo.
  Neko pre mene je napisao o zameni listića ( tahografskog uloška) sad sam našao u pravilniku o tahografu i njegovom korišćenju u članu 18 kaže da može da se listić izvadi i pre isteka 24h. Znam da su u inspekcijskoj kontroli kod kolege u firmi našli da listić nije zamenjen na vreme već je prošlo 24h ali je u pitanju bila pauza ipak su mu i to pisali kao prekršaj. Sa potvrdama nije nimalo jednostavno iz prostog razloga firma je na jednoj strani, vozač na drugoj kamion na savim trećoj i eto "belaja"

 • Regazzoni

  Regazzoni

  3/31/2014 10:11:33 PM | Odgovori

  @AS  Niste vi "druga" strana, mislim da nam je svima u interesu da se propis o radnom vremenu vozača poštuje, prvenstveno iz razloga bezbednosti. Na žalost, kod nas saobraćajna kontrola prevashodno kontroliše brzinu kretanja dok su u Evropi rigorozni jedino ako je prekoračeno dozvoljeno vreme upravljanja. Još kada bi to razumeli vlasnici transportnih firmi....

  • Dragan

   Dragan

   4/1/2014 9:57:08 AM | Odgovori

   Slažem se, jako mi je drago što se i službenici Saobraćajne policije interesuju za ovu temu jer sigurno imaju puno dragocenog iskustva sa terena. Možda čak i neke savete za vozače kako da u određenim situacijama postupaju kako ne bi kršili propise i bili kažnjavani za prekršaje. Smile

 • Rade

  Rade

  3/31/2014 10:20:37 PM | Odgovori

  Vidim još se niko nije dotakao stavki tipa max dozvoljeno vreme upravljanja tokom 1. nedelje, pa onda tokom 2. nedelje.
  Pa šta kaže zakon ako se vozilo 10h kolika je minimalna pauza jel to 9h ili 11h ili može i 9h pa da se nadoknadi vreme pauze do 11h u naredne 3 nedelje.

 • bane

  bane

  4/7/2014 4:40:39 PM | Odgovori

  Zakon kaze da u toku jedne nedelje vozač može upravljati vozilom 56 sati, a u toku dve uzastopne nedelje 90 sati, tako da ti ostaje da jedne nedelje vozis 56 sati max, sledece 34 max pa opet 56 i tako dalje..... Pauza mora biti neperkidna 11h ili skracena 9 sati s tim sto sledeca pauza mora biti 12 sati kako bi nadoknadio ono sto si skratio... Sve u svemu mozes imati maksimalno 10 sati voznje i moras imati neperekidnu pauzu od 11h ili skracenu od 9h... Mislim da sam malo pomogao....

 • Rade

  Rade

  4/7/2014 6:07:00 PM | Odgovori

  Meni je ta materija prilično jasna, više ovo pitam i pišem poradi drugih nego poradi sebe. Ali nadoknada skraćene pauze ne mora da se pravi odmah mislim da može da se uradi u naredne 3 nedelje.

 • Rade

  Rade

  4/7/2014 6:09:42 PM | Odgovori

  Često je kod naših vozača u upotrebi termin radno vreme, kod nas se i ne poklanja puno pažnje tom intervalu al van naših granica se i to gleda.  

 • Rade

  Rade

  4/14/2014 10:59:15 PM | Odgovori

  Nešta nismo baš ažurni u pisaniju oko taha a i ostalih tema. Nisam siguran da svi sve znamo.

 • nesa

  nesa

  4/15/2014 1:56:14 PM | Odgovori

  ......nisam ovih dana posecivo ovaj portal ali je svakako lepa vest da nas ima sto vise oko neke ovakve za nas vazne  teme.Po mom skromnom misljenju i bez zelje da povredim bilo koga ili bilo cije misljenje, zakon  tj.  uredba o vremenima rada vozaca jeste vrlo jasna   tako da  nema potrebe da ga svako od nas tumaci na neki svoj nacin.Postujuci odredbe koje su u saglasju sa evropskim zakonodavstvom, uveren sam da onaj vozac tj.kolega  koji  se strogo pridrzava pravila i zakona,  nigde nece niti moze imati problema.Naime, prethodnih meseci imao sam bas puno vrlo detaljnih  i vrlo strogih kontrola na putevima EU i nigde nisam imao bas nikakav problem.
  Nazalost, jedan deo nasih vozaca losim tumacenjem propisa a istini za volju treba reci i to da ogroman broj domacih vozaca nije ni video zakon niti uredbu  niti sve to procitao, dobar deo njih to ni ne zanima,  vec se kod takvih  sve to tumaci odokativno po sistemu, cuo sam  ili  rek'o  mi covek.To je nazalost nasa stvarnost i to treba otvoreno reci tj.da je nepoznavanje propisa glani krivac za vecinu prekrsaja u saobracaju.Upravo iz tih razloga, veci deo nasih kolega  prepricavanjem i preuvelicavanjem nekih svojih ili tudjih dogadjaja,  neopravdano prave neki mit o tahografima, kaznama, policiji i tome sta negde policija uvazava a sta ne, sto ide u prilog tezi da ne poznaju propise i  da te price nemaju  uporiste u istini.Takvih primera iz prakse je mnogo, a ovde je malo mesta da se pobroje sve takve slobodno mogu reci gluposti.
  Ono cega nazalost kod nas nema cesto  i retko se  ponegde moze pronaci  na net-u , jesu prakticni primeri strucnjaka iz ove oblasti koji na prost i sazet nacin do u detalje objasnjavaju sve varijante o prakticnoj primeni svih ovih propisa.Takva razjasnjenja  bi   svima koji su u nekoj nedoumici, otklonila svaku sumnju na koji se nacin prektivno trebaju primenjivati svi ovi propisi.
  N akraju, misljenja sam da je  najbolje pre svega procitati zakone tj.propise jer za to nije potrebno puno vremena i onda nema vise dileme kako se trebamo ponasati u saobracaju.To pored vozaca  jednako vazi i za saobracjnu policiju a narocito za saobracjne inspektore, jer su oni tek posebna prica.

  • Dragan

   Dragan

   4/20/2014 8:54:24 PM | Odgovori

   Nešo,

   baš kao što ste rekli, edukacija je jedini način da se zaštitimo od nepotrebnih neprijatnih situacija i kažnjavanja. Odgovornost za edukaciju vozača je koliko na njima samima toliko i na firmama koje ih angažuju, ako ne i više. Pre svega bih želeo, i bilo bi mi jako drago, da firme koje su na bilo koji način uključene u transport robe ili putnika imaju jasna pravila edukacije vozača i drugog osoblja i trudiću se da u narednim tekstovima dam svoj doprinos objavljivanjem  nekih primera iz prakse. Smile

   • darkop@ns

    darkop@ns

    5/2/2014 11:14:07 PM | Odgovori

    Nikada necu zaboraviti reci mog instruktora voznje:
    "Nauci propise da bi znao da ih primenjujes. Njih moras da znas i zato da te saobracajci ne mogu kaznjavati za nesto sto nisi uradio (tj. za nesto sto nije bio prekrsaj)!"

    Ako me razumete!?

    VOZACKU DOZVOLU MOZE IMATI BILO KO, ALI VOZAC NE MOZE BITI SVAKO !!!

 • Rade

  Rade

  4/22/2014 11:55:15 PM | Odgovori

  Uh, Ja reko ode tema u tri lepe ... kad srećom opet poče da se piše.
  Slažem se da je edukacija jedna pozitivna stvar ali ima tu još nešta drugo. Pošto sam i sam u ovoj materiji do mene svaki dan dolaze koje kakve ponude od sitnih kolača do simpozijuma lekara na nekom kruzeru (gde li samo mene nadju da šalju sva ta obaveštenja) Izmedju svih tih stvari dobijam redovno i ponude za seminare i obuku o vremenima vožnje i upotrebi hahografa. To je lepo aliiii cena tih jednodnevnih seminara je vše nego užasna cca 100€ po čoveku. Dolaze navodno 2 stručnjaka koji to predaju a usput se rade i predavanja za menadžere drumskog transporta gde navodno bez te "licence" neće moći ljudi da upravljaju transportom u svojim firmama i pored završenog fakulteta od 5 godina i to "zadovoljstvo" je koštalo 500 "evrića" E gospodo predavači n e d a m tolike pare. Hoćete za 2 dana da uzmete skoro godišnju školarinu studenta na faksu n e d a m  i tačka. Dokle sežu traže grupu od 20 ljudi pa recimo x tih cca 100€ =2000€ za dan priče pa što je mnogo mnogo je tako da se od te 2005 godine kad su krenuli sa tom pričom još nismo dogovorili oko tih stvari doduše učtivno sam ih zamolio da mi jave kad to bude 49€ da popričamo oko tih stvari. Ali kako vidim imaju klijenata i trljaju ruke zadovoljno al kako kažu u mom selu dok bude ovaca biće i vune. Da bi nešta poradio po tom pitanju kupio sam priručnik od nekih 120 strana u izdnju PK ali i on je "onako" bez praktičnih primera odredjenih situacija, a njih ima mnogo. Šta kad je dvočlana posada pa vozilo napusti jedan vozač pa predje u drugo vozilo. Kakva su vremena upravljanja kod dvočlanih posada. Šta kada sam pre dva meseca bio 58h u koloni dugoj 54km zanimaju me da mi to pojasne, kakvo je i koliko radno vreme vozača kad vozi od 22:00h - 05:00h itd. Šta je kocka a šta čekić i kada jedno a kada drugo i šta se zbiva s pauzama i radnim vremenima u tim periodima.Kada se pravi pauza od min45h. Zakon je prilično ne dorečen i ne usaglašen za potrebe vozača i firmi u ovom regionu gde još uvek postoje granice kolone, kud i kamo je lakše vozačima u EU po tom pitanju čak imaju i službe koje im prate vremena vožnji pa ih pravovremeno pripremaju za odredjene poslove.

 • Tale

  Tale

  4/29/2014 11:54:45 AM | Odgovori

  Bavimo se unutrašnjim transportom u okviru jedne fabrike, gde transportujemo delove od dobavljača do proizvodne trake. Vozila koja koristimo, su vozila koja su registrovana za obavljanje javnog prevoza. Reč je o tegljačima sa poluprikolicom, što znači da moraju da poseduju tahograf. Rad se odvija u tri smene, u krugu fabrike i na jednom vozilu rade tri vozača. Maksimalno, u toku dana, svaki vozač ima oko sat vremena vožnje, ostalo radno vreme koriste za manipulacija teretom (utovar i istovar). Vozači nakon smene vade tahografski listić i kače ga uz radni nalog za taj dan. Takođe, nakon smene vozač više nije na radnom mestu. Interesuje me da mi neko kaže kako, u ovom slučaju i ovim uslovima rada, treba da izgleda pravilan taho listić?  Da li u ovom slučaju treba da postoji taho listić? Da li postoji neka potvrda, od strane države (policije...), kojom bi se ova vrsta transporta okarakterisala kao transport u specijalnim uslovima gde nije neophodna upotreba tahografa? Voleo bi da mi neko da neki stručan komentar na ovu temu...Unapred se svima zahvaljujem.

  • Dragan

   Dragan

   4/30/2014 2:42:28 PM | Odgovori

   Bratislave,

   samo da proverim da li dobro razumem Vase pitanje. Da li se vozila sve vreme rada krecu unutar kruga fabrike ili je u toku rada potrebno da u nekim trenucima napuste krug fabrike? Kazete da su vozila registrovana za javni prevoz, da li ti vozaci koji obavljaju unutrasnji prevoz nekada obavljaju i javni?

   Potrebno mi je razjasnjenje kako bih Vam dao sto precizniji odgovor.

   Pozdrav

   • Tale

    Tale

    4/30/2014 3:09:30 PM | Odgovori

    Kako se transport vrši od dobavljača do proizvodne trake, a neki dobavljači se nalaze van kruga fabrike, tako da nekoliko vozila izlazi na javni put, dok ostala vozila rade isključivo u krugu fabrike. Vozila rade od ponedeljka do petka bez prekida, na početku  i nakon završetka radne nedelje vozila odlaze na parking koji se nalazi van kruga fabrike, gde takođe izlaze na javni put.

    Unutrašnji transport u okviru fabrike je tako organizovan da ga ista grupa vozača obavlja u tri smene (svako vozilo ima tri vozača, koji se smenjuju na svakih osam sati, od ponedeljka do petka) i te vozače, u principu, ne koristimo za obavljanje međunarodnog transporta.

    • Dragan

     Dragan

     5/8/2014 5:17:14 PM | Odgovori

     Tale,

     na zalost odgovor na vase pitanje nije bas jednostavan i zavisi od slucaja do slucaja. Naime, najcesce se saobracajnice u okviru firmi vode kao javne povrsine i ako je to slucaj onda su tahografi neophodni po zakonu o bezbednosti. Saobracajna policija ima pravo da udje u krug fabrike i da proveri ispravnost i uredno koriscenje uredjaja. U praksi se to ne desava naravno, ali u slucaju saobracajnog incidenta u okviru fabrike ako policija dodje na uvidjaj takodje mogu da traze trake. U slucaju da se povrsine ne vode kao javne mozda i postoji mogucnost da ne koristite tahografe, ali za to je najbolje da se posavetujete u lokalnoj upravi saobracajne policije. Najveci problem je slucaj da dodje do potrebe za dokazivanje da vozac nije vozio duze od 4,5h bez pauze. Postoje firme koje ne koriste trake u ovakvim slucajevima ipak na Vama je da odlucite. Nadam se da Vam je moj odgovor koliko toliko pomogao. Pozdrav

  • nesa

   nesa

   9/10/2014 6:35:11 PM | Odgovori

   Koliko sam dobro razumeo pitanje  pokusacu da malo i ja pomognem iz nekog svog ugla.Naime, ako cesto  Vi kao vozac menjate vise vozila u toku radnog vremena , imate zakonsku  obavezu ali i mogucnost da na poledjini tahografskog listica, rucno upisete podatke o novopromenjenom vozilu i vremenima koje ste proveli na svakom' od njih.Vrlo prosto je to uraditi samo sto to i nije bas neki cest slucaj kod vecine nasih vozaca.Nadam se da sam makar malo pomogao.

 • Rade

  Rade

  4/29/2014 2:38:44 PM | Odgovori

  Pa ne bi trebalo da je komplikovano. Pošto je radno vreme smensko 9h sat vožnje, ostalo su "čekići" tj obeležavanje ostalog posla koji nije vožnja. Moje mišljenje je da imate taho listiće zbog Vas, pravdanja utroška goriva predjene kilometraže u nekoj eventualnoj kontroli. Vozila Vi nisu u javnom saobraćaju i utoliko Vi je još lakše.

  • Tale

   Tale

   4/30/2014 2:54:02 PM | Odgovori

   Zahvaljujem Vam se na informaciji.

 • Rade

  Rade

  8/14/2014 8:41:05 PM | Odgovori

  Ajde da pokušam malo da podignem temu.
  Interesuje me u DOMAĆEM SAOBRAĆAJU kako se pravda vreme odsustvovanja vozača  ,u medjunarodnom saobraćaju to je potvrda i to mi je poznato ali šta se radi u domaćem saobraćaju. Interesuje me ako to neko tačno zna.
  Hvala

 • PEĐA

  PEĐA

  8/14/2014 10:54:14 PM | Odgovori

  Odsustvo vozača se uvek pravda potvrdom.

 • Dragan

  Dragan

  8/16/2014 4:16:24 PM | Odgovori

  Rade,

  ista pravila vaze i u unutrasnjem transportu a forma potvrde moze biti prilagodjena, nije neophodno da izgleda kao potvrda za medjunarodni. Ali sve u svemu, princip je isti.

  Pozdrav

 • Rade

  Rade

  8/17/2014 9:03:26 PM | Odgovori

  Za domaći saobraćaj koliko je potrebno imati listića 28+1 ili zadnjih 6+1

  Havla

  • PEĐA

   PEĐA

   8/17/2014 9:05:04 PM | Odgovori

   6 + "aktual"

  • nesa

   nesa

   9/10/2014 7:18:33 PM | Odgovori

   Bez uvrede Pedjo ali mislim sa ste pogresili kao i vecina ljudi sa ovih prostora bas kada se radi o tom pitanju.Nazalost,  svi citaju samo zakon  ali ne i Uredbu koja je nesto kasnije donata  u kojoj se u  clanu 11 stav 14 jasno navodi citiram: Vozač je dužan da, na zahtev nadležnog organa, dâ na uvid: tahografske listiće sa svim pisanim zabeleškama, odnosno ispise iz digitalnog tahografa i karticu vozača ukoliko je poseduje, kao i potvrde o odsustvovanju vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana. , zavrsen citat.Znaci nije 6+1 vec 28+1 da ne bude zabune jer nasi propisi moraju da budu i jesu u saglasju sa evropskim zakonodavstvom tj.AETR-om.

   www.paragraf.rs/.../...ju_medjunarodni_prevoz.html

   • AS

    AS

    3/18/2015 11:50:25 AM | Odgovori

    Prvo odgovor za NESU: Aktuelnim propisima i Zakonom o Saobraćaju, vozači koji vrše prevoz u lokalnom saobraćaju odnosno u R. Srbiji moraju da imaju 6+1 listić iz prostog razloga što kolege iz inspekcijskog nadzora mogu da utvrde radnje u prethodne tri nedelje. Samo za vozače koji se u momentu kontrole nalaze u Međunardnom transportu važi da moraju imati svih 28 listića.

 • Rade

  Rade

  8/17/2014 9:43:56 PM | Odgovori

  Zahvaljujem se

 • Zoran

  Zoran

  2/13/2015 9:57:10 PM | Odgovori

  Pozdravljam Vas, sve
  pokušavam da nadjem odgovor na moj "problemčić"...
  Radi se o sledećem:
  PROBLEM 1: Imao sam "nužno" prekoračenje vremena vožnje od 4,5h, za 4 (četiri) minuta !!! Po dolasku na odredište (nakon 4,5h + 4 min.), odštampao sam izveštaj, popunio potrebne podatke, na poledjini-(prema Uredbi), potom napravio pauzu od 62min. nastavio vožnju još 3h i na kraju pravio urednu dnevnu pauzu od 11h.
          
  PROBLEM 2: Čekanje i pomeranje kolone na granici se odužilo... silom prilika probijam "Radno vreme" od 15h - za 18minuta,  jer sam morao pomeriti vozilo kroz medjuzonu, na terminal (odmah štampam "Izveštaj"). Potom pravim urednu pauzu od 9h.
                    Nakon 25 dana, kontrola... Sve ok, ali na čitaču kartice pojavljuje se "prekršaja-2" , Dajem na uvid 2 odštampana izveštaja, (razmak je bio nekih 15 dana). OSL ipak piše prijavu uz obrazloženje da ću to morati da objasnim i prikažem sudiji, jer za njega je to prekršaj, on ne priznaje nikakve ispise.
  PITANJE :  Da li sam napravio prekršaj i kakva mi je "sudbina" kod sudije ?
  Hvala unapred.

 • Aleksandar

  Aleksandar

  2/22/2015 9:23:25 PM | Odgovori

  Zorane,

  zaista po zakonu to jeste prekrsaj ali verujem da ako objasnite situaciju na nacin koji ste ovde opisali da ce imati razumevanja. Mozda bi bilo dobro da i druge kolege podele svoja iskustva o ovakvim slucajevima u komentarima.

  Pozdrav

  • Zoran

   Zoran

   3/15/2015 10:42:28 PM | Odgovori

   Aleksandre,
   hvala na podršci, još uvek čekam poziv od sudije. Javiću ishod.

   Pozdrav

   • AS

    AS

    3/18/2015 11:57:23 AM | Odgovori

    U uredbi koliko se sećam piše da su tolerantna produženja i radnog vremena kao i prekid pauze ukoliko se nakon pomeranja odštampa izveštaj i u tom trenutku napiše razlog pomeranja odnosno produženja.
    Изузеци
    Члан 10.
    Возач може да одступи од одредаба чл. 7, 8. и 9. ове уредбе како би стигао до најближег места предвиђеног за паркирање возила, и тиме осигурао безбедност путника, возила или терета, под условом да тиме није угрожена безбедност саобраћаја.
    У случају из става 1. овог члана возач мора, на тахографском листићу или на испису из дигиталног тахографа или на другом одговарајућем документу, да назначи предмет и разлог одступања од одредаба, одмах по доласку на најближе место предвиђено за паркирање возила.

   • AS

    AS

    3/18/2015 12:00:15 PM | Odgovori

    Problem se stvara kod digitalnih čitača koji evidentiraju prekršaj pa samim tim i kolege nemaju mogućnost da ne pišu takav prekršaj bez obzira na vozačeve dokaze iz prostog razloga što se smatra da su uzeli pare da puste vozača

    • Rade Nikolić

     Rade Nikolić

     3/18/2015 12:52:11 PM | Odgovori

     U takvim  slučajevima na zapadu priznaju tu mogućnost i to nije problem, isto kao i prelazak granica po 30sati, Ja sam imao slučaj u decembru 2014 gde sam prelazio granicu 58 sati dooduše analogni taho,  na poedjini napisan razlog toga i u eventualnim kontrolama to je ok ali kod nas je to još uvek tabu tema. Srpska posla

 • Rade Nikolić

  Rade Nikolić

  3/16/2015 8:19:06 AM | Odgovori

  Kako su pojačane kontrole kod nas u zadnje vreme sve više i više čujem pritužbe kolega  na neke potencijalne probleme a koje zakon ne prepoznaje a OSL ih tretiraju kao prekršaje. Vidim da su to njačešće u pitanju probijanja radnog vremena u kolonama na granicama ( jel ne moguće je pomerati kamion 10 sati u koloni pa ću sad na pauzu 9 sati ) jednostavno to je ne moguće tako,
  Drugi problem je kod analognih tahografa zamena listića tokom redovne pauze, makar Ja nisam uspeo da nadjem negde neko "pisanije" vezano za to a takva prijava je napisana kolegi pre neki dan u Prijepolju
  Treći problem je opet od pre par dana kada je zbog snega u Srbiji i Crnoj Gori pomerana vozila u kolonama bez obzira što će vozači imati potencijalne probleme ili sa dužim vožnjama ili ne dostatkom pauze i sl.
  Kazne nisu nimalo naivne i za vozače i za vlasnike firmi.
  Ovo je samo mali deo stvari koje često mogu napraviti problem.

 • jakov pajkanovic

  jakov pajkanovic

  10/23/2015 9:15:28 PM | Odgovori

  Nerazumijem .Vidim taho listić i ponadao sam si das ću rastumačit na kom simbolu da vozim na kocki ili na čekiću kad ono sve na Engleskom i ništa mi nije jasno pozdrav.

 • vucko

  vucko

  1/9/2016 9:23:44 PM | Odgovori

  samo sto pola nase policije nepismeno pa vecina i nezna da cita analogni taho,pozz

 • Vlajko

  Vlajko

  1/17/2016 1:49:16 PM | Odgovori

  Kolega vozio neprekidno 3h i 15 minuta posle toga napravio pauzu od 2h i 20 minuta i nastavio voznju jos nekih 2h i 30 minuta(neprekidno) do sedista firme.......
  Sve uredno i vidljivo na tahografskom listicu...
  Da li je na bilo koji nacin prekrsio zakon sto se tice pauze ili ne? Hvala,
  pozdrav.....

 • Milan

  Milan

  4/15/2016 10:32:40 AM | Odgovori

  Vrsimo prevoz za sopstvene potrebe t.j. razvozimo robu po prodavnicama.Koristimo kombi vozila do 5 t ukupne mase koji poseduju takografe.Da li podlezemo kontroli s obzirom da ne mozemo u razvozu robe da ispostujemo vreme pauze.Negde sam procitao da vozila koja se koriste za sopstvene potrebe ne podlezu kontroli tahografa do 7 tona ukupne mase.

  • darkop@ns

   darkop@ns

   6/7/2016 11:58:31 AM | Odgovori

   Ако ја ово добро тумачим, нисте обавезни ни да имате уграђен тахограф, па ни да га користите...

   Моје питање на ову тему јесте, ако неко зна, да ли се комби возила регистрована на "rent-a-car" агенцију воде као возила која се употребљавају за "превоз за сопствене потребе"?

   www.paragraf.rs/.../..._prevozu_i_tahografima.html
   ZAKON
   O RADNOM VREMENU POSADE VOZILA U DRUMSKOM PREVOZU I TAHOGRAFIMA
   ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015)

   ...

   Član 2

   (1) Ovaj zakon se primenjuje na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:

   1) tereta, kada je najveća dozvoljena masa vozila veća od 3,5 t;
   ...

   (2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, odredbe ovog zakona se ne primenjuju na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:
   ...
   6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene potrebe;
   ...

   (5) Tahograf mora biti ugrađen u vozila iz stava 1. ovog člana osim u vozila navedena u stavu 2. tač. 1)-7) ovog člana i stavu 4. tač. 1)-8) ovog člana.

  • darkop@ns

   darkop@ns

   6/7/2016 11:59:25 AM | Odgovori

   Ако ја ово добро тумачим, нисте обавезни ни да имате уграђен тахограф, па ни да га користите...

   www.paragraf.rs/.../..._prevozu_i_tahografima.html

   ZAKON
   O RADNOM VREMENU POSADE VOZILA U DRUMSKOM PREVOZU I TAHOGRAFIMA
   ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015)

   ...

   Član 2

   (1) Ovaj zakon se primenjuje na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:

   1) tereta, kada je najveća dozvoljena masa vozila veća od 3,5 t;
   ...

   (2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, odredbe ovog zakona se ne primenjuju na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:
   ...
   6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene potrebe;
   ...

   (5) Tahograf mora biti ugrađen u vozila iz stava 1. ovog člana osim u vozila navedena u stavu 2. tač. 1)-7) ovog člana i stavu 4. tač. 1)-8) ovog člana.

  • darkop@ns

   darkop@ns

   6/7/2016 11:59:45 AM | Odgovori

   Ако ја ово добро тумачим, нисте обавезни ни да имате уграђен тахограф, па ни да га користите...

   www.paragraf.rs/.../..._prevozu_i_tahografima.html

   ZAKON
   O RADNOM VREMENU POSADE VOZILA U DRUMSKOM PREVOZU I TAHOGRAFIMA
   ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015)

   ...

   Član 2

   (1) Ovaj zakon se primenjuje na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:

   1) tereta, kada je najveća dozvoljena masa vozila veća od 3,5 t;
   ...

   (2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, odredbe ovog zakona se ne primenjuju na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:
   ...
   6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene potrebe;
   ...

   (5) Tahograf mora biti ugrađen u vozila iz stava 1. ovog člana osim u vozila navedena u stavu 2. tač. 1)-7) ovog člana i stavu 4. tač. 1)-8) ovog člana.

  • darkop@ns

   darkop@ns

   6/7/2016 12:02:08 PM | Odgovori

   Ако ја ово добро тумачим, нисте обавезни ни да имате уграђен тахограф, па ни да га користите...

   www.paragraf.rs/.../..._prevozu_i_tahografima.html

   ZAKON
   O RADNOM VREMENU POSADE VOZILA U DRUMSKOM PREVOZU I TAHOGRAFIMA
   ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015)

   ...

   Član 2

   (1) Ovaj zakon se primenjuje na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:

   1) tereta, kada je najveća dozvoljena masa vozila veća od 3,5 t;
   ...

   (2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, odredbe ovog zakona se ne primenjuju na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:
   ...
   6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene potrebe;
   ...

   (5) Tahograf mora biti ugrađen u vozila iz stava 1. ovog člana osim u vozila navedena u stavu 2. tač. 1)-7) ovog člana i stavu 4. tač. 1)-8) ovog člana.

  • darkop@ns

   darkop@ns

   6/7/2016 12:02:33 PM | Odgovori

   Ако ја ово добро тумачим, нисте обавезни ни да имате уграђен тахограф, па ни да га користите...

   www.paragraf.rs/.../..._prevozu_i_tahografima.html

   ZAKON
   O RADNOM VREMENU POSADE VOZILA U DRUMSKOM PREVOZU I TAHOGRAFIMA
   ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015)

   ...

   Član 2

   (1) Ovaj zakon se primenjuje na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:

   1) tereta, kada je najveća dozvoljena masa vozila veća od 3,5 t;
   ...

   (2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, odredbe ovog zakona se ne primenjuju na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:
   ...
   6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene potrebe;
   ...

   (5) Tahograf mora biti ugrađen u vozila iz stava 1. ovog člana osim u vozila navedena u stavu 2. tač. 1)-7) ovog člana i stavu 4. tač. 1)-8) ovog člana.

 • Srki

  Srki

  5/28/2016 9:32:56 AM | Odgovori

  Treba mi pomoc
  Dolaskom u firmu stavljam tako listic u kamion i pocinjem da radim razvozim robu da kazem 4 ture u smeni od 8 sati imam ,zavrsavam sa poslom u 4 ja vadim taho listic i zakljucim ga kamion parkiram zakljucam  sutradan dolazim na posao ispisujem novi listic stavljam u tahograf i pocinjem da radim da li sam prekrsio zakon
  HVala..

Dodaj komentar

Loading